Maślane ciasteczka wanilione

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 g masła (schłodzonego)

  • 100 g cukru pudru

  • 1 żółtko

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, aby uniknąć grudek, dodaj cukier puder i pokrojone w kostkę masło.

  2. Posiekaj składniki nożem, a następnie dodaj żółtko i ekstrakt z wanilii.

  3. Szybko zagnieć ciasto, aby było jednolite i miękkie. Pamiętaj, aby nie wyrabiać go zbyt długo, bo ciasteczka mogą być twarde.

  4. Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.

  5. Rozwałkuj na grubość około 4 mm i wycinaj ciasteczka przy pomocy foremek w kształcie serduszek i gwiazdek.

  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut, aż ciasteczka delikatnie się zarumienią.

DO przepisu możesz użyć:

Zobacz pozostałe przepisy

Maślane ciasteczka wanilione

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 g masła (schłodzonego)

  • 100 g cukru pudru

  • 1 żółtko

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, aby uniknąć grudek, dodaj cukier puder i pokrojone w kostkę masło.

  2. Posiekaj składniki nożem, a następnie dodaj żółtko i ekstrakt z wanilii.

  3. Szybko zagnieć ciasto, aby było jednolite i miękkie. Pamiętaj, aby nie wyrabiać go zbyt długo, bo ciasteczka mogą być twarde.

  4. Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.

  5. Rozwałkuj na grubość około 4 mm i wycinaj ciasteczka przy pomocy foremek w kształcie serduszek i gwiazdek.

  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut, aż ciasteczka delikatnie się zarumienią.

DO przepisu możesz użyć:

Zobacz pozostałe przepisy

PRZEPISY

Ciasteczka cytrynowe z lukrem

Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g cukru 200 g masła 1 jajko Skórka otarta z 2 cytryn Sok z jednej cytryny Na lukier: 200 g cukru pudru Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.

czytaj dalej
Kruche ciasteczka czekoladowe
PRZEPISY

Kruche ciasteczka czekoladowe

Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g kakao 150 g masła 100 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów   Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z kakao, przesiewając przez sitko, aby uniknąć grudek. Masło utrzyj z cukrem pudrem na

czytaj dalej
PRZEPISY

Maślane ciasteczka wanilione

Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła (schłodzonego) 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Przesiej mąkę na stolnicę, aby uniknąć grudek, dodaj cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Posiekaj składniki nożem, a

czytaj dalej