Ciasteczka cytrynowe z lukrem

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g cukru

  • 200 g masła

  • 1 jajko

  • Skórka otarta z 2 cytryn

  • Sok z jednej cytryny

Na lukier:

  • 200 g cukru pudru

  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, skórkę i sok z cytryny, dokładnie mieszając, aby masa była jednolita.

  2. Stopniowo wsypuj mąkę, wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta.

  3. Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut. Dzięki temu łatwiej będzie je wałkować.

  4. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Wycinaj ciasteczka foremkami w kształcie choinek i gwiazdek.

  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-12 minut, aż będą lekko złociste.

  6. Przygotuj lukier, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Polukruj ciasteczka po ostudzeniu.

DO przepisu możesz użyć:

Zobacz pozostałe przepisy

Ciasteczka cytrynowe z lukrem

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g cukru

  • 200 g masła

  • 1 jajko

  • Skórka otarta z 2 cytryn

  • Sok z jednej cytryny

Na lukier:

  • 200 g cukru pudru

  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, skórkę i sok z cytryny, dokładnie mieszając, aby masa była jednolita.

  2. Stopniowo wsypuj mąkę, wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta.

  3. Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut. Dzięki temu łatwiej będzie je wałkować.

  4. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Wycinaj ciasteczka foremkami w kształcie choinek i gwiazdek.

  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-12 minut, aż będą lekko złociste.

  6. Przygotuj lukier, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Polukruj ciasteczka po ostudzeniu.

DO przepisu możesz użyć:

Zobacz pozostałe przepisy