Klasyczne Pierniczki Korzenne

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki miodu

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 100 g masła


Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej miód z masłem, mieszając, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia.

  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną.

  3. Dodaj jajko oraz ostudzoną mieszankę miodu z masłem. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie.

  4. Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 2 godziny.

  5. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wycinaj pierniczki za pomocą świątecznych foremek.

  6. Piecz w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

DO przepisu możesz użyć:

Zobacz pozostałe przepisy

Klasyczne Pierniczki Korzenne

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki miodu

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 100 g masła


Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej miód z masłem, mieszając, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia.

  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną.

  3. Dodaj jajko oraz ostudzoną mieszankę miodu z masłem. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie.

  4. Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 2 godziny.

  5. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wycinaj pierniczki za pomocą świątecznych foremek.

  6. Piecz w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

DO przepisu możesz użyć:

Zobacz pozostałe przepisy

PRZEPISY

Ciasteczka cytrynowe z lukrem

Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g cukru 200 g masła 1 jajko Skórka otarta z 2 cytryn Sok z jednej cytryny Na lukier: 200 g cukru pudru Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.

czytaj dalej
Kruche ciasteczka czekoladowe
PRZEPISY

Kruche ciasteczka czekoladowe

Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g kakao 150 g masła 100 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów   Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z kakao, przesiewając przez sitko, aby uniknąć grudek. Masło utrzyj z cukrem pudrem na

czytaj dalej
PRZEPISY

Maślane ciasteczka wanilione

Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła (schłodzonego) 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Przesiej mąkę na stolnicę, aby uniknąć grudek, dodaj cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Posiekaj składniki nożem, a

czytaj dalej